Reklama

Reklama

Roladki z brokułami

Kolorowo i smacznie

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 filety z piersi indyka lub 2 małe podwójne piersi z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 15 dag mrożonego szpinaku (w liściach)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2-3 małe plastry sera typu feta
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1/4 szkl. startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Brokuł podziel na różyczki, zalej je wrzątkiem. Szpinak rozmroź w garnku, dodaj pokruszony ser feta, masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Duś 5 minut. Brokuł osącz, rozgnieć widelcem. Paprykę umyj, oczyść, potnij w kostkę. Rozdrobnione warzywa domieszaj do szpinaku, zdejmij garnek z ognia. 

2. Mięso umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj z każdej strony cieniutko olejem. Rozprowadź po porcji zielonego farszu i zwiń w ścisłą roladkę. Obtocz w bułce wymieszanej z parmezanem. 

3. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj olejem. Ułóż roladki, piecz je w 170 st. C przez 25 minut. Zwiększ temperaturę do 190 st. C i piecz, aż mięso równomiernie się zrumieni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje