Roladki z brokułami
Kolorowo i smacznie

Składniki
- 4 filety z piersi indyka lub 2 małe podwójne piersi z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 15 dag mrożonego szpinaku (w liściach)
- 1 mała czerwona papryka
- 2-3 małe plastry sera typu feta
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/4 szkl. startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron
4 osób
Sposób przygotowania
1. Brokuł podziel na różyczki, zalej je wrzątkiem. Szpinak rozmroź w garnku, dodaj pokruszony ser feta, masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Duś 5 minut. Brokuł osącz, rozgnieć widelcem. Paprykę umyj, oczyść, potnij w kostkę. Rozdrobnione warzywa domieszaj do szpinaku, zdejmij garnek z ognia.
2. Mięso umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj z każdej strony cieniutko olejem. Rozprowadź po porcji zielonego farszu i zwiń w ścisłą roladkę. Obtocz w bułce wymieszanej z parmezanem.
3. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj olejem. Ułóż roladki, piecz je w 170 st. C przez 25 minut. Zwiększ temperaturę do 190 st. C i piecz, aż mięso równomiernie się zrumieni.