Roladki z cukinii

Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą przekrój wzdłuż na pół, a potem krój dalej wzdłuż na bardzo cienkie plastry.

Roladki z cukinii
Roladki z cukinii123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1-2 cukinie kremowy twarożek np. Almette lub plasterki sera typu koryciński
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • garść liści sałaty: roszponki, rukoli, szpinaku
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa smakowa

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą przekrój wzdłuż na pół, a potem krój dalej wzdłuż na bardzo cienkie plastry. (zacznij od środka). Ułóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar wody. Posól i popieprz, skrop oliwą. Suszone pomidory pokrój na paski, podobnie plastry szynki. Plastry cukinii zgrilluj na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Odłóż. Każdy plasterek cukinii posmaruj twarożkiem lub ułóż na nim plaster sera, następnie połóż na niego plaster szynki, a na koniec kawałek suszonego pomidora i kilka listków sałaty. Delikatnie zwiń w rulonik, ponownie skrop oliwą i zepnij np. wykałaczką.

Czas przygotowania: ok. 20 minut


Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas