Roladki z cukinii
Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą przekrój wzdłuż na pół, a potem krój dalej wzdłuż na bardzo cienkie plastry.
Składniki:
- 1-2 cukinie kremowy twarożek np. Almette lub plasterki sera typu koryciński
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- garść liści sałaty: roszponki, rukoli, szpinaku
- sól morska
- pieprz
- oliwa smakowa
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą przekrój wzdłuż na pół, a potem krój dalej wzdłuż na bardzo cienkie plastry. (zacznij od środka). Ułóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar wody. Posól i popieprz, skrop oliwą. Suszone pomidory pokrój na paski, podobnie plastry szynki. Plastry cukinii zgrilluj na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Odłóż. Każdy plasterek cukinii posmaruj twarożkiem lub ułóż na nim plaster sera, następnie połóż na niego plaster szynki, a na koniec kawałek suszonego pomidora i kilka listków sałaty. Delikatnie zwiń w rulonik, ponownie skrop oliwą i zepnij np. wykałaczką.
Czas przygotowania: ok. 20 minut