Reklama

Reklama

​Roladki z kapusty

Autor: Rose Agostino. Liczba porcji: 6-8.

Składniki:
pół główki kapusty
wrzątek
1 kg mielonej wieprzowiny i cielęciny
3 jajka
pół filiżanki drobno startego sera pecorino
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
pół filiżanki bułki tartej
1 średniej wielkości cebula, obrana i pokrojona w kostkę
4 plastry chudego bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
700 ml passaty (przecieru pomidorowego)
6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
6 marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki

Reklama


Sposób przygotowania:

Aby przygotować kapustę, oddziel delikatnie liście z główki, starając się ich nie połamać. Wytnij nożem zgrubienie większych liści. Przełóż do dużej miski lub rondla i zalej wrzątkiem, dzięki czemu zmiękną, kiedy Ty będziesz przygotowywać mięsne klopsiki.

W średniej wielkości misce wymieszaj mielone mięso z jajkami, serem, solą, pieprzem, pietruszką i bułką tartą. Nałóż łyżką kopiastą porcję mięsa i uformuj z niego kulkę. W ten sposób wykorzystaj całą masę.

Odsącz kapustę. Weź duży rondel. Przez kilka minut duś w nim do miękkości na małym gazie cebulę z bekonem na oliwie z oliwek. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez kilka minut. Przełóż rondel na blat roboczy, na którym stoją przygotowane klopsiki i blanszowane liście kapusty. Ułóż pulpecik na liściu kapusty, złóż do środka obie strony liścia i ściśle zawiń w roladkę. W ten sposób wykorzystaj pozostałe mięso. Układaj roladki blisko siebie na dnie rondla. Ułóż na nich warstwę ziemniaków i marchewek. Delikatnie posól. Zalej niewielką ilością wody tak, aby garnek był w nią połowie wypełniony.  Ustaw na wolnym ogniu i zagotuj. Duś roladki przez około godzinę, lekko potrząsając garnkiem co 15-20 minut, aby roladki nie przywarły do dna.

Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Artystyczna kuchnia Poh

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy