Roladki z konfiturą wiśniową

Idealne na deser.

Jeśli wolisz zamiast rolady wiśniowej możesz użyć tej z truskawek lub brzoskwini
Jeśli wolisz zamiast rolady wiśniowej możesz użyć tej z truskawek lub brzoskwini 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka
  • 18 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej tortowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 dag konfitury (np. wiśniowej)

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z połową cukru i sokiem z cytryny, dodaj przesiane mąki, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo resztę cukru, połącz z masą, delikatnie wymieszaj.

2. Ciasto wylej na papier do pieczenia, piecz 20 minut do 180˚C. Pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut. Wyjmij, przykryj wilgotną ściereczką, zwiń w rulon, wystudź. Rozwiń rulon, posmaruj konfiturą, zwiń w roladę. Pokrój.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas