Roladki z konfiturą wiśniową
Idealne na deser.
Składniki:
- 4 jajka
- 18 dag cukru
- 10 dag mąki pszennej tortowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 40 dag konfitury (np. wiśniowej)
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z połową cukru i sokiem z cytryny, dodaj przesiane mąki, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo resztę cukru, połącz z masą, delikatnie wymieszaj.
2. Ciasto wylej na papier do pieczenia, piecz 20 minut do 180˚C. Pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut. Wyjmij, przykryj wilgotną ściereczką, zwiń w rulon, wystudź. Rozwiń rulon, posmaruj konfiturą, zwiń w roladę. Pokrój.