Roladki z marchewki ogórków

Ten oryginalny przepis z pewnością spodoba się dzieciom.

Roladki z marchewki i ogórków
Roladki z marchewki i ogórków123RF/PICSEL

Składniki

Dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych.

  • 12 dużych liści sałaty lodowej
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 6 delikatnych marchewek
  • 6 cienkich plasterków wędliny
  • 6 plasterków sera gouda
  • 150 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • folia aluminiowa do zawijania
  • 4 precle

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria

Przygotowanie

Czas przygotowania: 15 minut

Razem około 3195 kcal, 169 g białka, 191 g tłuszczu, 203 g węglowodanów

1. Myjemy liście sałaty i osuszamy je. Ogórka i marchewkę myjemy i obieramy. Ogórka kroimy na trzy jednakowe części, a każdą z nich na ćwiartki. Marchewki kroimy wzdłuż na pół. Plastry wędliny i sera także kroimy na pół.

2. Na liściach sałaty - powinny być one nieco większe niż połówki plastrów wędliny i sera - układamy najpierw jeden plaster wędliny, a potem sera. Każdą sztukę smarujemy cienko 1 łyżeczką śmietany.

3. Na każdym liściu sałaty z wędliną i serem układamy po jednym kawałku marchewki i jednym kawałku ogórka. Ciasno zwijamy. Do tego każdy dostaje po jednym preclu.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dziecięce menu dla całej rodziny
Dziecięce menu dla całej rodzinymateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas