Rolmopsy słodko - kwaśne
Doskonałe na przekąskę.
Składniki:
- 8 filetów śledziowych, matiasów
- 2 marchewki
- 2 cebule cukrowe
- kilka korniszonów
Zalewa octowa:
- 2 szklanki wody
- szklanka białego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- po 10 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 3-4 liście laurowe
- łyżeczka goździków
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą, odstaw na 4 godziny. Następnie odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Wodę połącz z octem, dodaj pozostałe składniki zalewy. Zagotuj i ostudź.
3. Obierz i pokrój warzywa: marchewki w słupki, cebule w piórka. Korniszony pokrój w cienkie podłużne cząstki.
4. Rozłóż filety na desce skórą do dołu i ułóż na nich (na jednym końcu) pokrojone warzywa. Zawiń dość ciasno śledzie i zepnij wykałaczkami (na wylot).
5. Ułóż rolmopsy ciasno w słoiku. Zalej je zimną zalewą (powinna je dokładnie pokryć). Wstaw do lodówki na 4 dni.