Reklama

Reklama

Rolmopsy słodko - kwaśne

Doskonałe na przekąskę.

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych, matiasów
  • 2 marchewki
  • 2 cebule cukrowe
  • kilka korniszonów

Zalewa octowa:

  • 2 szklanki wody
  • szklanka białego octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżeczka goździków

Przygotowanie:

Reklama

1. Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą, odstaw na 4 godziny. Następnie odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.

2. Wodę połącz z octem, dodaj pozostałe składniki zalewy. Zagotuj i ostudź.

3. Obierz i pokrój warzywa: marchewki w słupki, cebule w piórka. Korniszony pokrój w cienkie podłużne cząstki.

4. Rozłóż filety na desce skórą do dołu i ułóż na nich (na jednym końcu) pokrojone warzywa. Zawiń dość ciasno śledzie i zepnij wykałaczkami (na wylot).

5. Ułóż rolmopsy ciasno w słoiku. Zalej je zimną zalewą (powinna je dokładnie pokryć). Wstaw do lodówki na 4 dni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje