Rolowana pieczeń rzymska

Mięso można przyrządzić na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie proponujemy pieczeń rzymską.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Mielone mięso włożyć do miski. Dodać jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na blacie kuchennym położyć arkusz folii aluminiowej. Rozsmarować na nim masę mięsną, formując prostokąt o wymiarach 25x30 cm.

Całą powierzchnię pokryć plastrami wędzonej karkówki. Posypać natką pietruszki. Porozkładać plasterki sera. Za pomocą folii zwinąć mięso w roladę. Jeszcze raz owinąć roladę folią. Ułożyć w brytfannie.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po ok. 45 minutach pieczenia zdjąć folię i przyrumienić mięso. W razie potrzeby podlewać wodą. 

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas