Rosca de reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli
Podawane w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki łacińskiej w dniu święta Trzech Króli ciasto przypomina kształtem koronę. Wewnątrz ukryta jest figurka porcelanowa symbolizująca dzieciątko Jezus nazywana muneca. Szczęśliwiec, który wylosuje figurkę, będzie organizatorem przyjęcia z okazji Matki Boskiej Gromnicznej.

Składniki:
- 100 g rodzynków sułtańskich, - 6 łyżek mleka, - 450 g mąki, - 42 g drożdży, - 150 g cukru, - 100 g miękkiego masła, - 4 jajka, - opakowanie cukru waniliowego, - 2 łyżeczki cynamonu, - pół łyżeczki mielonego anyżku, - szczypta soli, - po 2-3 suszone figi i morele, - po 2-3 kandyzowane plastry pomarańczy i cytryn, - po 2-3 kawałki kandyzowanego ananasa i papai, - żółtko, - 6 wiśni z kompotu, - mąka do podsypywania, - mała figurka porcelanowa lub ziarno fasoli
Przygotowanie:
5 łyżek mleka podgrzać. Mąkę umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 25 g cukru, dodać mleko, zagarnąć trochę maki i zamieszać. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 125 g cukru, masło, jajka, cukier waniliowy, cynamon, anyżek oraz szczyptę soli i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Pod koniec dodać rodzynki. Na posypanej mąką powierzchni uformować z ciasta kulę, umieścić ją w misce i odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Ciasto wyrobić jeszcze raz i uformować wałek o długości ok. 70 cm, połączyć w wieniec i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Małą figurkę porcelanową lub ziarno fasoli umieścić w cieście. Całość jeszcze raz odstawić na 30-45 minut. Suszone i kandyzowane owoce pokroić. Żółtko zmieszać z łyżką mleka, posmarować wieniec i układać na nim przygotowane owoce. Całość oprószyć cukrem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 10 minut, a następnie przykryć folią aluminiową, obniżyć temperaturę pieczenia do 175 st. C i piec dalsze 15-20 minut