Rosyjska solanka
Od lat zajadają się nią nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy - choć uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku w wersji nieco unowocześnionej.

Składniki
- 1 laska kiełbasy myśliwskiej
- 100 g wędzonego boczku
- 1/2 op. cienkich kabanosków drobiowych
- biała część pora
- 1/2 selera
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 kiszone ogórki
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- gęsta śmietana
- opcjonalnie: czarne oliwki i zielenina do dekoracji
1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a kabanoski w cienkie paseczki. Podsmażamy krótko na suchej patelni.2. Dodajemy masło, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy wszystko razem kilka minut, aż cebula się zeszkli.3. Obieramy, myjemy i rozdrabniany warzywa (marchewki, pietruszka, por, seler i kroimy drobno), dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami, smażymy kolejne kilka minut.4. Do zawartości garnka dodajemy pokrojone drobno kiszone ogórki, rozdrobnione ząbki czosnku, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy całość dwoma litrami wody, dodajemy koncentrat, mieszamy, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny.5. Na talerzu dodajemy oliwki, plasterki cytryny, dekorujemy zupę kleksami śmietany i ulubioną zieleniną.