Reklama

Reklama

Rosyjska solanka

Od lat zajadają się nią nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy - choć uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku w wersji nieco unowocześnionej.

Składniki dla: 2

Składniki

  • 1 laska kiełbasy myśliwskiej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1/2 op. cienkich kabanosków drobiowych
  • biała część pora
  • 1/2 selera
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • gęsta śmietana
  • opcjonalnie: czarne oliwki i zielenina do dekoracji

1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a kabanoski w cienkie paseczki. Podsmażamy krótko na suchej patelni.

2. Dodajemy masło, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy wszystko razem kilka minut, aż cebula się zeszkli.

3. Obieramy, myjemy i rozdrabniany warzywa (marchewki, pietruszka, por, seler i kroimy drobno), dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami, smażymy kolejne kilka minut.

4. Do zawartości garnka dodajemy pokrojone drobno kiszone ogórki, rozdrobnione ząbki czosnku, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy całość dwoma litrami wody, dodajemy koncentrat, mieszamy, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny.

5. Na talerzu dodajemy oliwki, plasterki cytryny, dekorujemy zupę kleksami śmietany i ulubioną zieleniną.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje