Roszponka z fetą
Lekki posiłek, idealny na kolację
Sposób przygotowania
1. Roszponkę przebierz, opłucz. Odetnij ewentualne korzonki. Opłucz i porwij na kawałki liście sałaty strzępiastej. Razem z roszponką osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.
2. Ser feta (lub typu bałkańskiego) osącz z zalewy. Pokrój w kostkę lub pokrusz palcami. Kukurydzę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia.
3. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe. Przekrój je na połówki. Przygotuj sos do sałatki. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku. Utrzyj go ze sporą szczyptą soli. Dalej ucierając, dolewaj oliwę, a później sok z cytryny do smaku. Powstały sos dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz miodem.
4. Na półmisku lub mniejszych talerzach rozłóż roszponkę i sałatę strzępiastą. Obłóż połówkami pomidorków i fetą. Posyp osączoną kukurydzą. Przed podaniem polej sosem.