Roszponka z fetą
Lekki posiłek, idealny na kolację

Składniki
- 1 opakowanie roszponki
- kilka liści sałaty strzępiastej
- 15 dag sera feta
- czosnek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
- miód
Sposób przygotowania
1. Roszponkę przebierz, opłucz. Odetnij ewentualne korzonki. Opłucz i porwij na kawałki liście sałaty strzępiastej. Razem z roszponką osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. 2. Ser feta (lub typu bałkańskiego) osącz z zalewy. Pokrój w kostkę lub pokrusz palcami. Kukurydzę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia. 3. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe. Przekrój je na połówki. Przygotuj sos do sałatki. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku. Utrzyj go ze sporą szczyptą soli. Dalej ucierając, dolewaj oliwę, a później sok z cytryny do smaku. Powstały sos dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz miodem. 4. Na półmisku lub mniejszych talerzach rozłóż roszponkę i sałatę strzępiastą. Obłóż połówkami pomidorków i fetą. Posyp osączoną kukurydzą. Przed podaniem polej sosem.