Reklama

Reklama

Roszponka z fetą

Lekki posiłek, idealny na kolację

Składniki

  • 1 opakowanie roszponki
  • kilka liści sałaty strzępiastej
  • 15 dag sera feta
  • czosnek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • miód

Sposób przygotowania

1. Roszponkę przebierz, opłucz. Odetnij ewentualne korzonki. Opłucz i porwij na kawałki liście sałaty strzępiastej. Razem z roszponką osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. 

2. Ser feta (lub typu bałkańskiego) osącz z zalewy. Pokrój w kostkę lub pokrusz palcami. Kukurydzę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia. 

3. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe. Przekrój je na połówki. Przygotuj sos do sałatki. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku. Utrzyj go ze sporą szczyptą soli. Dalej ucierając, dolewaj oliwę, a później sok z cytryny do smaku. Powstały sos dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz miodem. 

4. Na półmisku lub mniejszych talerzach rozłóż roszponkę i sałatę strzępiastą. Obłóż połówkami pomidorków i fetą. Posyp osączoną kukurydzą. Przed podaniem polej sosem. 

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje