Różany ogród
Wyjątkowy deser!
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 600 ml bitej śmietany
- 6 łyżek cukru
- 3 śmietan-fixy
- 2 łyżki wody różanej
- płatki róży do dekoracji
Przygotowanie:
1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując, dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiej do masy, wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
2. Wyjmij biszkopt z formy wraz z papierem. Przekrój w poprzek na 3 części. Śmietanę ubij z 6 łyżkami cukru, dodaj wodę różaną, śmietan- fixy. Zmiksuj. Masą przełóż warstwy biszkoptów oraz posmaruj wierzch ciasta, posyp płatkami róży.