Rozbef pod jabłkami
Dla prawdziwych smakoszy.
Składniki:
- 1,5 kg rozbefu
- 1,5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 40 g plasterków suszonego jabłka
- Pęczek tymianku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki dżemu jabłkowego
- 50 g miękkiego masła
- 25 g bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie obsmażać mięso na sklarowanym maśle przez 6-8 minut a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 80 st. C (bez termoobiegu) na 4,5 godziny.
Jabłko posiekać, namoczyć w 100 ml letniej wody (30 minut). Posiekany tymianek wymieszać z masłem, bułka tartą i musztardą. Dodać odciśnięta jabłka i łyżkę grubo zmielonego pieprzu. Doprawić solą. Po 2 godzinach pieczenia nałożyć na rozbef.
Rozbef wyjąć, odstawić. Pokroić na cienkie plasterki.