Rozbef pod jabłkami

Dla prawdziwych smakoszy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,5 kg rozbefu
  • 1,5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 40 g plasterków suszonego jabłka
  •  Pęczek tymianku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki dżemu jabłkowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 g bułki tartej

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie obsmażać mięso na sklarowanym maśle przez 6-8 minut a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 80 st. C (bez termoobiegu) na 4,5 godziny.

Jabłko posiekać, namoczyć w 100 ml letniej wody (30 minut). Posiekany tymianek wymieszać z masłem, bułka tartą i musztardą. Dodać odciśnięta jabłka i łyżkę grubo zmielonego pieprzu. Doprawić solą. Po 2 godzinach pieczenia nałożyć na rozbef.

Rozbef wyjąć, odstawić. Pokroić na cienkie plasterki.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas