Rozetki z masą ajerkoniakową

Z takim kremem smakują wspaniale!

Ptysie
Ptysie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wodę podgrzej z pokrojonym masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę przesianą z proszkiem. Mieszając, podgrzewaj, aż masa zbije się w kulę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmij z ognia i przestudź.  

2. Do przestudzonej masy wbijaj po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Odstaw do ostudzenia. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskaj rozetki na blachę pokrytą pergaminem. Pamiętaj o odstępach między kulkami - ciastka urosną! Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ptysie przekrój ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) na połówki, ostudź.  

3. Krem: sparz cytrynę i wyciśnij z niej sok. Śmietanę ubij z zagęstnikami i cukrem. Cieniutkim strumieniem wlej sok z cytryny oraz adwokat, delikatnie wymieszaj. Schłodź. 

4. Ptysie przełóż przygotowanym kremem. Oprósz cukrem pudrem. Trzymaj w lodówce przykryte folią, by nie złapały innego zapachu.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas