Rozgrzewająca grudniowa herbata
Gdy za oknem wieje chłodem, nic bardziej nie uprzyjemni dnia niż kubek rozgrzewającej herbaty. Przyprawy i owoce nadadzą jej niepowtarzalnego aromatu i sprawią, że będziesz chciała ją pić codziennie.
Sposób przygotowania:
1. Herbatę zalej litrem wrzątku, a gdy się zaparzy, odcedź. Przelej ją do rondla. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Wrzuć do naparu herbaty. Obierz ze skórki korzeń imbiru. Pokrój go w plasterki. Również wrzuć do rondla z herbatą.
2. Dodaj połamane na mniejsze części kawałki kory cynamonu. Cytrynę sparz, wyszoruj. Zetnij cienko skórkę, dodaj do herbaty. Wrzuć do naparu po kilka goździków oraz ziaren kardamonu. Całość ogrzewaj na małym ogniu ok. 10 minut.
3. Gorącą herbatę rozlej do szklanek. Dopraw do smaku naturalnym miodem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Jeśli chcesz, włóż do szklanek jabłka i anyż