Reklama

Reklama

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i serem kremowym

Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku.

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego np. Hochland w bloczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 750 ml bulionu warzywnego (lub więcej)
  • czarnuszka

Sposób przygotowania

Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło (najlepiej klarowane), podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje