Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i serem kremowym
Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku.

Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego np. Hochland w bloczku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku (lub więcej)
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 750 ml bulionu warzywnego (lub więcej)
- czarnuszka
Sposób przygotowania
Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło (najlepiej klarowane), podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem.