Rozgrzewająca zupa pomidorowa
Gdy zziębnięci wrócimy z pracy, talerz takiej zupy postawi nas na nogi!

Składniki:
- pół kg pomidorów
- ½ szklanki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz
- świeży korzeń imbiru
- 2 małe papryczki chili
- 500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój. Przeciśnij czosnek przez praskę, Pokrój cebulę. Zetrzyj na tarce korzeń imbiru, pokrój papryczkę chili.
Oliwę rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, gdy nieco się przysmaży, umieść w garnku resztę składników, przykryj i gotuj ok. 15 minut. Zmiksuj.
Przed podaniem zupę możesz posypać parmezanem lub udekorować odrobiną jogurtu naturalnego bądź śmietany.