Rozgrzewająca zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami
Idealna na jesień!
Składniki:
· 6 kromek chleba tostowego np. firmy Dan Cake
· 1 litr bulionu drobiowego
· 300g serka topionego
· 100g chudego boczku
· 2 cebule
· 3 ząbki czosnku
· świeża pietruszka
· oliwa
· łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy.
2. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.
Smacznego!