Rozgrzewające, gęste zupy

Sycące i pożywne. W sam raz na obiad.

Zupa z pulpetami
Zupa z pulpetami123RF/PICSEL

Pikantny krem z pulpecikami

1. Marchewki, por, cebulę, seler, fenkuł, papryczki i czosnek oczyść, opłucz, pokrój. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki. Razem z warzywami ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą. 

2. Soczewicę opłucz, osącz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wsyp soczewicę. Smaż ok. 1 minuty, ciągle mieszając. Wlej 1 szkl. wrzątku i zamieszaj. Gotuj do miękkości, ew. dolewając wody.

3. Podpieczone warzywa i jabłko włóż do garnka. Dodaj koncentrat, przyprawy. Wlej 5 szkl. wrzątku i gotuj 20 minut. Wyjmij por i papryczki. Dodaj 2/3 soczewicy i zmiksuj na krem. 

4. Zupę przelej do kokilek lub talerzy. Na wierzchu rozłóż po porcji odłożonej soczewicy, udekoruj kleksem z jogurtu i plasterkami papryczki. Podaj z pulpecikami nabitymi na patyczki.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Barszcz
Barszcz123RF/PICSEL

Barszcz z kaczką

Sposób przygotowania

1. Porcję rosołową umyj i włóż do garnka. Zalej wodą, tak by przykryła cały korpus. Zagotuj, wylej wodę z szumowinami, opłucz kaczkę i zalej 6 szkl. świeżej wody. Gotuj na małym ogniu, pod pokrywką. 

2. Obierz marchewki, pietruszkę, seler i por. Dołóż do kaczki razem z przyprawami (listkami, zielem, pieprzem ziarnistym). Posól i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kapustę poszatkuj, gotuj osobno przez 15 minut. 

3. Buraki zalej 2 szkl. wrzątku, posól, wlej sok z cytryny, gotuj 30-40 minut. Buraki obierz, potnij w słupki lub zetrzyj na grube wiórki. Podobnie pokrój ugotowany seler i 2 marchewki. Bulion przecedź, dodaj fasolkę, rozdrobnione buraki, kapustę, marchewki i seler. Zagotuj. Udekoruj zieleniną i śmietaną

Przepis na barszcz ukraińskiInteria Kulinaria
Zupa z fasolą
Zupa z fasolą123RF/PICSEL

Warzywna na wędzonce

Sposób przygotowania

1. Fasolę przepłucz, zalej 4 szkl. zimnej wody. Odstaw na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, gotuj 2-3 godziny, aż zmięknie. Wsyp 1/4 łyżeczki soli, przemieszaj, odcedź. Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki. 

2. Czosnek obierz, posiekaj. Połowę boczku pokrój na kawałeczki i podsmaż na suchej patelni. Gdy puści już sok, przełóż go na talerzyk. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone warzywa oraz czosnek. Smaż 2-3 minuty, ew. dodając 1 łyżeczkę oleju lub masła. 

3. Podgrzej bulion, włóż resztę boczku, gotuj ok. 20 minut. Dodaj podsmażone warzywa, fasolę i przyprawy. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem. Dorzuć smażony boczek i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij listki laurowe i większe kawałki pora. Śmietanę wymieszaj z 5 łyżkami ciepłej zupy, połącz z zupą w garnku. Przed podaniem ew. posyp ulubionymi ziołami.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Zupa z brukselki
Zupa z brukselki123RF/PICSEL

Brukselkowa na miodzie

Sposób przygotowania

1. Brukselki obierz z zewnętrznych listków i odetnij końcówki głąbu. Przekrój na połówki. Stop masło, połącz je z miodem, octem, majerankiem i kminkiem. Polej brukselki i dobrze przemieszaj, by pokryły się masłem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w 170°C. 

2. Por oczyść, opłucz, pokrój na 2-3. Ziemniaki obierz, potnij w kostkę. Wywar zagotuj, włóż por i ziemniaki, gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj na gładki krem, ew. przetrzyj przez sitko. 

3. Do kremu dodaj brukselkę, ponownie zmiksuj, dodając ricottę. Dopraw do smaku. Po - daj z małymi grzankami i chip - sami z wysmażonego boczku.

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa123RF/PICSEL

Pieczarkowa w wersji fit

Sposób przygotowania

1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Olej rozgrzej, wrzuć pieczarki, duś, aż wyparuje cały płyn. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę. Gotuj w bulionie, aż będą miękkie. 

2. Dodaj pieczarki i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Odłóż 1-2 łyżki pieczarek i ziemniaków. Resztę zupy zmiksuj, połącz z jogurtem. Podaj z pieczarkami i koperkiem, oprósz pieprzem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas