Rozgrzewające, gęste zupy

Sycące i pożywne. W sam raz na obiad.

Pikantny krem z pulpecikami

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cały por
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1/4 fenkuła
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Składniki

  • 4 łyżki gęstego jogurtu, np. greckiego
  • ok. 20 pilpecików z mięsa mielonego albo mielonych warzyw

1. Marchewki, por, cebulę, seler, fenkuł, papryczki i czosnek oczyść, opłucz, pokrój. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki. Razem z warzywami ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą. 

2. Soczewicę opłucz, osącz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wsyp soczewicę. Smaż ok. 1 minuty, ciągle mieszając. Wlej 1 szkl. wrzątku i zamieszaj. Gotuj do miękkości, ew. dolewając wody.

3. Podpieczone warzywa i jabłko włóż do garnka. Dodaj koncentrat, przyprawy. Wlej 5 szkl. wrzątku i gotuj 20 minut. Wyjmij por i papryczki. Dodaj 2/3 soczewicy i zmiksuj na krem. 

4. Zupę przelej do kokilek lub talerzy. Na wierzchu rozłóż po porcji odłożonej soczewicy, udekoruj kleksem z jogurtu i plasterkami papryczki. Podaj z pulpecikami nabitymi na patyczki.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje