Rozgrzewające jesienne zupy. 4 smaczne i sycące przepisy, które warto wypróbować

Jesienne zupy to szybki i prosty sposób na sycący i rozgrzewający posiłek
Jesienne zupy to szybki i prosty sposób na sycący i rozgrzewający posiłek123RF/PICSEL

Zupa krem z marchewki i batatów

Zobacz również:

    • 700 g marchewki
    • 2 średnie bataty
    • 1 l bulionu lub rosołu
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cm świeżego imbiru
    • 2 łyżki czerwonej pasty curry
    • 400 g mleka kokosowego
    • wyciśnięty sok z połowy limonki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • do dekoracji: natka pietruszki, płatki chilli, posiekane pistacje
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia oraz obrania marchewki i batatów, które następnie kroimy na średnie kawałki. Cebulę, imbir i czosnek dokładnie siekamy. Podsmażamy w dużym garnku na oliwie przez 3 minuty, dodając szczyptę soli. Dodajemy pastę curry i smażymy kolejne 2-3 minuty. Do garnka wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa i zalewamy litrem gorącego bulionu.
    2. Składniki gotujemy przez 15-17 minut, do momentu aż warzywa zmiękną. Po upływie wyznaczonego czasu całość blendujemy i dodajemy mleczko kokosowe. Ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje.
    3. Podajemy w miseczkach z odrobiną soku z limonki, kleksem mleczka kokosowego, posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i płatkami chilli.

    Dyniowa zupa-krem z imbirem

    Zupa z dyni rozgrzeje po jesiennych spacerach
    Zupa z dyni rozgrzeje po jesiennych spacerach123RF/PICSEL
    • 800 g upieczonej lub ugotowanej dyni (np. Hokkaido)
    • 1 l bulionu lub rosołu
    • 2 średnie ziemniaki
    • 1 średnia cebula
    • 1 marchewka
    • 2 cm kawałek imbiru
    • 3 ząbki czosnki
    • 2 łyżeczki kurkumy, cynamonu, słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa
    1. Obrany kawałek imbiru trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy imbir i czosnek. Całość podgrzewamy przez 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, ziemniaki oraz marchewkę i smażymy 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy gorącym bulionem.
    2. Zupę gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Przy pomocy blendera ręcznego wszystko blendujemy na gładki krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. grzankami.
    Gulasz z dynią - przepis nie tylko na jesieńInteria KulinariaInteria Kulinaria

    Zupa warzywna z soczewicą i kaszą bulgur

    • 1,5 l bulionu lub rosołu
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchewka
    • ½ szklanki czerwonej soczewicy
    • ½ szklanki kaszy bulgur
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta mielonego kminku i chilli
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • posiekana natka pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dorzucamy czosnek, marchewkę i pomidory z puszki.
    2. Soczewicę i kaszę bulgur dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem oraz doprawiamy chilli, słodką papryką, kminkiem solą i pieprzem.
    3. Zupę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut. Podajemy posypaną natką pietruszki.

    Kapuśniak na bazie białej kapusty

    Kapuśniak to zdrowe danie, idealne na chłodne jesienne popołudnia
    Kapuśniak to zdrowe danie, idealne na chłodne jesienne popołudnia123RF/PICSEL
    • ½ główki białej kapusty
    • 1,5 l wody
    • 500 g żeberek wieprzowych
    • 1 średnia marchewka
    • 3 ziemniaki
    • 1 pietruszka
    • 1/3 selera
    • 1 niewielki por (biała i jasnozielona część)
    • 1 średnia cebula
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka suszonego majeranku i kminku
    • Sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    1. Kapustę drobno szatkujemy, oprószamy solą i pozostawiamy do momentu, aż puści sok. Do dużego garnka wkładamy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Pamiętamy, bo co jakiś czas zbierać z wywaru mętną pianę.
    2. W międzyczasie obieramy i kroimy marchewkę, selera i pora. Cebulę opalamy nad palnikiem. Włoszczyznę wrzucamy do wywaru i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa i mięso wyciągamy. Możemy je rozdrobnić i ponownie włożyć do zupy. Tak przygotowane z łatwością wykorzystamy w domowej sałatce, pierogach lub pasztecie.
    3. Obrane i pokrojone ziemniaki dorzucamy do zupy razem z kapustą i zebranym sokiem. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Całość gotujemy przez 15 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną.
    4. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy łyżkę wywaru i dokładnie mieszamy. Zasmażkę przelewamy do kapuśniaku, doprowadzając ponownie do wrzenia. Gotową zupę podajemy ze świeżym koperkiem.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?