Rozgrzewające napoje na jesienne dni

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią niższe temperatury. W chłodne dni nasz organizm będzie potrzebował ogrzania i wzmocnienia, a nasza psychika rozluźnienia. Zapewnią nam to pyszne jesienne napoje, które poprawią nam humor, ochronią przed grypą i pomogą leczyć przeziębienia. Oto sześć propozycji. Zapewniamy, że poprawią humor w nawet najbardziej ulewny dzień.

article cover
©123RF/PICSEL
Domowa biała czekolada z lawendąInteria Kulinaria

Mleko z miodem

©123RF/PICSEL

Mleko z miodem to napój znany nam z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie podawały nam go, byśmy lepiej spali. Okazuje się, że mleko z miodem to również świetny napój na chłodne jesienne wieczory. Rozgrzeje organizm i poprawi nam humor. Jak go przygotować? Bardzo łatwo - podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy dwie łyżeczki miodu i pyszny napój gotowy. Do mleka z miodem śmiało możemy dodać jeszcze laskę wanilii lub cynamonu, by wzbogaciły jego smak.

Herbata z miodem, cytryną, imbirem i cynamonem

Jesienne wieczory spędzane przy kominku umili gorąca herbata z miodem, imbirem, cytryną i cynamonem. Rozgrzeje organizm i doda energii. Napój ten doskonale sprawdzi się podczas jesiennego przeziębienia, ponieważ każdy z tych składników wykazuje lecznicze działanie dla organizmu. Herbata jest bardzo prosta w przygotowaniu:

1. Parzymy czarną herbatę i czekamy kilka minut aż się delikatnie wystudzi (dzięki temu pozostałe składniki nie stracą zbyt wielu właściwości).

2. Dodajemy plaster cytryny i wyciskamy z niej sok.

3. Dodajemy miodu do smaku (pamiętajmy, by wybrać miód naturalny), laskę cynamonu i kilka plastrów świeżego korzenia imbiru.

Gorąca czekolada lub kakao

©123RF/PICSEL

W chłodne jesienne dni z pewnością poprawią humor gorąca czekolada lub kakao. Gorącą czekoladę przygotujemy roztapiając tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, a następnie łącząc ją z mlekiem. Z kolei kakao z gotowego proszku lub klasycznego kakao oraz ciepłego mleka. Taki napój dopełni porcja bitej śmietany i pianek marshmallow. Jeżeli ktoś dba o swoją figurę, zachęcamy do przygotowania czekolady lub kakao w wersji light, czyli z chudym mlekiem.

Kawa

Na jesienny poranek w pracy idealnie sprawdzi się kawa, koniecznie z pysznym syropem i korzennymi przyprawami. Nie tylko poprawi humor, ale i doda energii na cały dzień.

Napar z żurawiny i borówek

Nasza kolejna propozycja to napar z żurawiny i borówek. Owoce te wykazują silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, stąd świetnie sprawdzą się w leczeniu jesiennego przeziębienia. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu: owoce i cukier (w proporcji 3:1) wkładamy do garnka i rozcieramy blenderem. Następnie dodajemy wodę (trzy litry na połowę kilograma owoców) i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Na koniec przecedzamy wywar i jesienny napój gotowy.

Grzane wino

©123RF/PICSEL

Ostatni napój z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom trunków, ponieważ to grzaniec, czyli grzane wino z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny napój na jesienne randki. Oto składniki, jakich będziemy potrzebować:

• butelka półsłodkiego lub półwytrawnego wina dobrej jakości;

• kilka plastrów pomarańczy;

• trzy plasterki cytryny;

• trzy laski cynamonu;

• trzy łyżki miodu;

• około 10 sztuk goździków;

• pięć gwiazdek anyżu;

• szczypta przyprawy korzennej dobrej jakości (koniecznie wybierz tę bez dodatków konserwantów).

Sposób przygotowania

1. Do średniej wielkości garnka wlewamy wino i podgrzewamy na wolnym ogniu.

2. Po kilku minutach dodajemy miód i delikatnie mieszamy wino, by miód się rozpuścił.

3. Następnie dorzucamy pokrojone plastry pomarańczy, cytrynę, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżu i pozostawiamy na ogniu na kilka minut.

4. Na koniec doprawiamy wino przyprawą korzenną i gotujemy jeszcze przez pięć minut.

Życzymy miłej i pięknej jesieni!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas