Rozgrzewające napoje z rumem
Na chłodniejsze dni.

Aromatyczny poncz
Składniki na 4 porcje: - 10 g świeżego imbiru, - 1 laska wanilii, - 1 kawałek cynamonu, - 5 goździków, - 5 ziaren kardamonu, - 5 ziaren ziela angielskiego, - 1 pomarańcza, - 1 cytryna, - 50 g brązowego cukru, - 0,5 l czerwonego wina, - 0,25 l rumu
Przygotowanie: Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, laskę wanilii przeciąć i umieścić w rondelku wraz z pozostałymi przyprawami. Z owoców ściąć skórkę tak, aby powstała spiralka. Sok wycisnąć. Sok skórkę i cukier dołożyć do rondelka z przyprawami i zalać winem. Gotować pod przykryciem na słabym ogniu ok. 30 minut. Przecedzić, dodać rum, rozlać do szklaneczek. Można dekorować spiralką ze skórki cytrynowej.
Czekolada rumowa
Składniki: - tabliczka mlecznej czekolady (100 g), - 0,5 l mleka, - 125 g śmietany 36 proc., - opakowanie cukru waniliowego, - 4 łyżki rumu, - 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Czekoladę zetrzeć. Mleko podgrzać, wsypać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do szklaneczek nalać po łyżce rumu, wlać czekoladę, nałożyć bitą śmietanę i oprószyć kakao.