Rozgrzewające napoje z rumem

Na chłodniejsze dni.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:
- 10 g świeżego imbiru,
- 1 laska wanilii,
- 1 kawałek cynamonu,
- 5 goździków,
- 5 ziaren kardamonu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 50 g brązowego cukru,
- 0,5 l czerwonego wina,
- 0,25 l rumu

Przygotowanie:
Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, laskę wanilii przeciąć i umieścić w rondelku wraz z pozostałymi przyprawami. Z owoców ściąć skórkę tak, aby powstała spiralka. Sok wycisnąć. Sok skórkę i cukier dołożyć do rondelka z przyprawami i zalać winem. Gotować pod przykryciem na słabym ogniu ok. 30 minut. Przecedzić, dodać rum, rozlać do szklaneczek. Można dekorować spiralką ze skórki cytrynowej.

Czekolada rumowa

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas