Rozgrzewające napoje z rumem

Na chłodniejsze dni.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:
- 10 g świeżego imbiru,
- 1 laska wanilii,
- 1 kawałek cynamonu,
- 5 goździków,
- 5 ziaren kardamonu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 50 g brązowego cukru,
- 0,5 l czerwonego wina,
- 0,25 l rumu

Przygotowanie:
Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, laskę wanilii przeciąć i umieścić w rondelku wraz z pozostałymi przyprawami. Z owoców ściąć skórkę tak, aby powstała spiralka. Sok wycisnąć. Sok skórkę i cukier dołożyć do rondelka z przyprawami i zalać winem. Gotować pod przykryciem na słabym ogniu ok. 30 minut. Przecedzić, dodać rum, rozlać do szklaneczek. Można dekorować spiralką ze skórki cytrynowej.

Czekolada rumowa