Reklama

Reklama

Rozgrzewające szarlotki

Słodycz tych ciast gwarantuje dobry humor, a dodatki: gorące sosy, kilka kropel likieru, korzenne przyprawy – przyjemne ciepło. Czy jest lepszy sposób na słotę i chłody?

Tarta z sosem karmelowym

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła

Składniki - nadzienie

  • 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżki calvadosu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon do oprószeni

Składniki - sos

  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. śmietany kremówki;

Składniki - dodatki

  • masło i mąka do formy
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej do miseczki. Dodaj cukier, sól, jajko i masło. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj ok. 30 minut. 

2. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką, 2/3 ciasta rozwałkuj. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto posyp mielonymi orzechami. Nadzienie: jabłka umyj, rozetnij, usuń pestki. Połówki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je calvadosem, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Ułóż na kruchym spodzie. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C. 

3. Pozostałe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Placek potnij na paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut. Sos: cukier skarmelizuj. Do karmelu dodaj masło, a potem śmietanę. Gotuj przez chwilę. Tartę podawaj z gorącym sosem.

Reklama

Korzenny jabłecznik

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
  • 3 jajka
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 czubate łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj masło, jajka i 1/2 szkl. cukru. Zagnieć ciasto, włóż je na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obierz, oczyść, potnij w plasterki. Skrop je sokiem z cytryny. Wymieszaj z resztą cukru, przyprawami oraz płatkami i bułką tartą. 

2. Odłóż 1/2 ciasta, resztę rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Nałóż jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Potnij na paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225 st. C, piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Piecz 40 minut. 


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy