Rozgrzewające szarlotki
Słodycz tych ciast gwarantuje dobry humor, a dodatki: gorące sosy, kilka kropel likieru, korzenne przyprawy – przyjemne ciepło. Czy jest lepszy sposób na słotę i chłody?

Tarta z sosem karmelowym
Składniki
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 kostka masła
- nadzienie
- 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych
- 4-5 jabłek
- 3 łyżki calvadosu
- 2 łyżki brązowego cukru
- cynamon do oprószeni
- sos
- 1 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. śmietany kremówki;
- dodatki
- masło i mąka do formy
- mąka do oprószenia stolnicy
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- cukier do posypania
Sposób przygotowania
1. Spód: mąkę przesiej do miseczki. Dodaj cukier, sól, jajko i masło. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj ok. 30 minut.
2. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką, 2/3 ciasta rozwałkuj. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto posyp mielonymi orzechami. Nadzienie: jabłka umyj, rozetnij, usuń pestki. Połówki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je calvadosem, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Ułóż na kruchym spodzie. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C.
3. Pozostałe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Placek potnij na paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut. Sos: cukier skarmelizuj. Do karmelu dodaj masło, a potem śmietanę. Gotuj przez chwilę. Tartę podawaj z gorącym sosem.

Korzenny jabłecznik
Składniki
- 1 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 2 i 2/3 szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
- 3 jajka
- 10 dag płatków migdałowych
- 2 czubate łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj masło, jajka i 1/2 szkl. cukru. Zagnieć ciasto, włóż je na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obierz, oczyść, potnij w plasterki. Skrop je sokiem z cytryny. Wymieszaj z resztą cukru, przyprawami oraz płatkami i bułką tartą.
2. Odłóż 1/2 ciasta, resztę rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Nałóż jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Potnij na paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225 st. C, piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Piecz 40 minut.