Reklama

Reklama

Rozgrzewające szarlotki

Słodycz tych ciast gwarantuje dobry humor, a dodatki: gorące sosy, kilka kropel likieru, korzenne przyprawy – przyjemne ciepło. Czy jest lepszy sposób na słotę i chłody?

Tarta z sosem karmelowym

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła

Składniki - nadzienie

  • 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżki calvadosu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon do oprószeni

Składniki - sos

  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. śmietany kremówki;

Składniki - dodatki

  • masło i mąka do formy
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej do miseczki. Dodaj cukier, sól, jajko i masło. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj ok. 30 minut. 

2. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką, 2/3 ciasta rozwałkuj. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto posyp mielonymi orzechami. Nadzienie: jabłka umyj, rozetnij, usuń pestki. Połówki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je calvadosem, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Ułóż na kruchym spodzie. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C. 

3. Pozostałe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Placek potnij na paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut. Sos: cukier skarmelizuj. Do karmelu dodaj masło, a potem śmietanę. Gotuj przez chwilę. Tartę podawaj z gorącym sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje