Rozgrzewające zupy

Kremowa cebulowa
Kremowa cebulowa123RF/PICSEL

Kremowa cebulowa

Składniki

  • 60 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. białego wina
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8 kromek bułki
4 porcje

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Pomidorowa na pikantnie

Pomidorowa na pikantnie
Pomidorowa na pikantnie123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • sól
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • orzeszki piniowe albo pestki słonecznika do posypania
  • listki bazylii do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Kartoflanka z brukselką

Kartoflanka z brukselką
Kartoflanka z brukselką123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 40 dag brukselki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/3 szkl. śmietany 22-proc.
  • 4 łyżki pestek dyni
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Krupniczek na lekkim rosole

Krupniczek na lekkim rosole
Krupniczek na lekkim rosole123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 2/3 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • natka do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza