Reklama

Reklama

Rozgrzewające zupy

Nie tylko wyśmienicie smakują, ale też pomogą w walce z przeziębieniem. Wypróbuj nasze przepisy!

Kremowa cebulowa

Czas przyrządzenia: 15 min + gotowanie i pieczenie
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 60 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. białego wina
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8 kromek bułki

Sposób przygotowania:

1. Szalotki obierz, pokrój w plasterki, zeszklij je na rozgrzanym maśle. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej bulionem i winem. Gotuj ok. 15 minut.

Reklama

2. Orzechy posiekaj. Żółty ser pokrój na 8 kawałków. Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie i zrumień.

3. Potem na kromkach bułki połóż po kawałku sera. Posyp orzechami. Zapiekaj jeszcze przez 2 minuty. Zupę cebulową ponownie przypraw do smaku. Zmiksuj. Rozlej do miseczek lub kokilek. Włóż po grzance  serowej. Resztę grzanek  podawaj osobno.

Rada kucharza

Przed przygotowaniem zupy cebulę włóż na 5 minut do zamrażalnika. Dzięki temu unikniesz łez przy jej obieraniu i krojeniu.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | rozgrzewająca zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje