Rozgrzewające zupy
Nie tylko wyśmienicie smakują, ale też pomogą w walce z przeziębieniem. Wypróbuj nasze przepisy!

Kremowa cebulowa
Składniki
- 60 dag szalotek
- 2 łyżki masła
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. białego wina
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 15 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 8 kromek bułki
Sposób przygotowania:
1. Szalotki obierz, pokrój w plasterki, zeszklij je na rozgrzanym maśle. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej bulionem i winem. Gotuj ok. 15 minut.
2. Orzechy posiekaj. Żółty ser pokrój na 8 kawałków. Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie i zrumień.
3. Potem na kromkach bułki połóż po kawałku sera. Posyp orzechami. Zapiekaj jeszcze przez 2 minuty. Zupę cebulową ponownie przypraw do smaku. Zmiksuj. Rozlej do miseczek lub kokilek. Włóż po grzance serowej. Resztę grzanek podawaj osobno.
Rada kucharza
Przed przygotowaniem zupy cebulę włóż na 5 minut do zamrażalnika. Dzięki temu unikniesz łez przy jej obieraniu i krojeniu.
Pomidorowa na pikantnie

Składniki
- 3 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chili
- sól
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- orzeszki piniowe albo pestki słonecznika do posypania
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Papryki posmaruj odrobiną oliwy. Piecz ok. 30 minut w 240 st. Potem przykryj folią spożywczą. Po 20 minutach strąki obierz i oczyść z pestek. Pomidory z puszki przełóż na sitko, by pozbyć się nadmiaru wody i soku.
2. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałej oliwie. Dołóż chili oraz papryki i pomidory. Poczekaj, aż całość zawrze, potem przypraw solą i gałką. Gotuj przez 10 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp zrumienionymi orzeszkami albo pestkami słonecznika. Udekoruj bazylią.
Rada kucharza
Nie masz czasu na pieczenie papryki? Wbij strąk na widelec i obracając, opiekaj nad palnikiem kuchenki gazowej, aż zbrązowieje.
Kartoflanka z brukselką

Składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 40 dag brukselki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- 1/3 szkl. śmietany 22-proc.
- 4 łyżki pestek dyni
- mielony imbir
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz. Brukselki oczyść. Warzywa opłucz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj resztę warzyw. Wlej bulion. Garnek z zupą postaw na ogniu. Gotuj 20 minut. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, wyjmij kilka brukselek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj (niezbyt dokładnie).
2. Zmiksowaną zupę wymieszaj ze śmietaną. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz imbirem, solą i pieprzem. Wrzuć odłożone brukselki. Podgrzej. Rozlej do miseczek. Posyp pestkami dyni. Podawaj np. z grzankami.
Rada kucharza
Brukselkę warto wcześniej zamrozić (najlepiej po zblanszowaniu przez 2-4 minuty). Dzięki temu warzywo staje się łagodniejsze w smaku.
Krupniczek na lekkim rosole

Składniki
- 2 udka kurczaka
- 2/3 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- natka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Udka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 30 minut. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki.
2. Wywar przecedź, dodaj do niego przyprawy i warzywa. Gotuj 10 minut. Dołóż kaszę i gotuj kolejne 10 minut. Mięso oddziel od kości. Dodaj je do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą i pieprzem. Udekoruj natką.
Rada kucharza
Kaszę jęczmienną płucz kilkakrotnie, zmieniając wodę. Kasza będzie gotowa do ugotowania, gdy zlewana woda przestanie być mętna.