Reklama

Reklama

Rozgrzewające zupy w kolorach jesieni

Jesienne temperatury są coraz niższe, ale za to za oknem pojawiają się piękne, nasycone barwy – intensywna czerwień, rozgrzewający pomarańcz, ciepła żółć i chłodniejsza zieleń. Te kolory nie tylko wprawiają w dobry nastrój, ale także inspirują. Również do gotowania! Prezentujemy przepisy na pyszne, gorące i barwne zupy w kolorach jesieni!

Rosół królewski

Składniki

  • 2 kg kurczaka
  • 4 litry wody
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 mniejszy seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soli + wedle uznania do dodatkowego doprawienia
  • makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i opiec nad ogniem, aż będzie mocno spieczona. Kurczaka pokroić na kawałki: udka, piersi, skrzydełka, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.

Reklama

Zagotować na średnim ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum i zdjąć szumowiny. Gotować, z uchyloną przykrywką przez 2-3 godziny. Następnie dodać obrane warzywa, opieczoną cebulę oraz ziele, listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka pieprzu, wsypać 1 łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu, z uchyloną przykrywką przez kolejne 1,5 godziny.

Przed podaniem doprawić solą do smaku. Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje