Rozgrzewające zupy w kolorach jesieni

Rosół
Rosółmateriały prasowe

Rosół królewski

Składniki

  • 2 kg kurczaka
  • 4 litry wody
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 mniejszy seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soli + wedle uznania do dodatkowego doprawienia
  • makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki

Sposób przygotowania

Zupa grzybowa
Zupa grzybowamateriały prasowe

Grzybowa na białym winie

Składniki

  • makaron np. Lubella jajeczna 5 jaj Wstążki
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła klarowanego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowamateriały prasowe

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki

  • makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka
  • 1,2 litra rosołu lub bulionu
  • 700 g pomidorów malinowych
  • 30 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • szczypta soli, pieprzu oraz cukru trzcinowego do smaku
  • świeże oregano do dekoracji

Sposób przygotowania

Zupa z zielonych warzyw
Zupa z zielonych warzywmateriały prasowe

Zupa z zielonych warzyw

Składniki

  • makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 200 g brukselki
  • około 100 g mrożonego zielonego groszku
  • pół główki mniejszego brokuła
  • pół mniejszej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 30 g masła klarowanego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1/3 pęczka świeżego kopru

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?