Rozgrzewający koktajl jajeczny
Cóż może się kryć za tajemniczą nazwą egg nog? To gorący koktajl na bazie surowych żółtek, mleka i m.in. wanilii. Często z dodatkiem rumu, brandy lub whisky. Szef kuchni Witek Iwański podaje przepis na egg nog w wersji bezalkoholowej.
Aby przygotować ten popularny m.in. w Stanach Zjednoczonych napój, potrzebować będziemy: 700 ml mleka, 300 ml śmietany, 3 laski cynamonu, świeżo tartą gałkę muszkatołową (do smaku), laskę wanilii, 5 jaj, 130 g cukru, pomarańczę.
Witek Iwański, szef ekskluzywnej restauracji Arauna w hotelu Narvil w Serocku, daje za pośrednictwem PAP Life następujące wskazówki:
- Wlać do garnka mleko, śmietanę, dodać cynamon oraz wanilię i gotować przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć laski cynamonu i dodać świeżo tartą gałkę muszkatołową. Ubić całe jaja z cukrem aż powstanie piana. Gotować przez około 6 minut w temperaturze około 30 stopni C. Po tym czasie ciągle mieszając wlać płyn.
I już prawie dotarliśmy do finału!
- Całość miksować przez kolejne 6 minut aż płyn osiągnie temperaturę około 80 stopni C. Przelać do naczynia i wystudzić. Na wierzch można zetrzeć skórkę z pomarańczy oraz gałkę muszkatołową - wyjaśnia wirtuoz smaku. (PAP Life)