Rożki szczęścia
Pod tą uroczą nazwą kryją się słodkie trójkąty z marmoladą.
Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- ½ szklanki mleka
- jajko
- 1 dag cukru
- sól
Dodatkowo:
- 25 dag marmolady
- białko jaja
- cukier puder do posypania
- cukier waniliowy
- tłuszcz do blachy
Przygotuj ciasto: wlej do przesianej mąki ciepłą stopioną margarynę. Podgrzane mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, dodaj do mąki. Wbij jajko, posól odrobinę ciasto i bardzo dokładnie wyrób, a następnie zawiąż czystą ściereczką i włóż do zimnej wody. Pozostaw do czasu, aż wypłynie na powierzchnię.
Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podziel na dwie części, każdą rozwałkuj do grubości około 1 cm. Krój nożem lub radełkiem oprószonym w mące na kwadraty o bokach 7-8 cm. Na środek każdego kwadratu połóż po łyżeczce marmolady. Posmaruj brzegi od środka białkiem, złóż każdy kwadrat po przekątnej i przyciśnij widelcem.
Ułóż rożki luźno na posmarowanej tłuszczem blasze, a gdy zaczną rosnąć, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 25 minut. Upieczone i przestudzone rożki posyp przez sitko cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza