Różowa chmurka
Sposób przygotowania
1. Owoc granatu umyj i osusz. Przekrój w poprzek na połówki. Używając łyżeczki z ostrymi brzegami lub noża do wycinania miąższu z grejpfrutów, wytnij ziarenka granatu. Jeśli wybrałaś drobne czerwone owoce, umyj je i osusz.
2. Mleko doprowadź do wrzenia. Dodaj słodzik i zapach waniliowy. Zdejmij z ognia. Do gorącego mleka wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dolej syrop, zmiksuj. Odstaw, by lekko ostygło.
3. Małe miseczki lub pucharki wstaw do lodówki lub zamrażalnika, aby mocno się schłodziły. Cytrynę wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj i pokrój na plasterki lub cienkie cząstki. Do każdej miseczki wlej porcję chłodnej masy mlecznej (wcześniej możesz jeszcze raz ją zmiksować, by zrobiła się bardziej puszysta), posyp ziarenkami granatu lub drobnymi owocami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by mleczna pianka dobrze zastygła. Udekoruj plasterkami cytryny.