Różowa mgiełka
Z jabłkami.

Składniki na 20 porcji:
- 3 szklanki mąki, - 5 jajek, - margaryna, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 kg jabłek, - szklanka cukru, - kisiel truskawkowy lub wiśniowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Jajka dokładnie umyć, oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać margarynę, posiekać ją w drobną kostkę. Następnie dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Dwie trzecie ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Resztę ciasta chłodzić jeszcze około godziny. Jabłka obrać, drobno pokroić i usmażyć z resztą cukru. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, następnie ubite białka z kisielem. Resztę ciasta wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Porcja - 230 kcal Czas przygotowania: 40 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!