Różowa mgiełka

Z jabłkami.

Składniki na 20 porcji:

Reklama

- 3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- margaryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek,
- szklanka cukru,
- kisiel truskawkowy lub wiśniowy

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Jajka dokładnie umyć, oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać margarynę, posiekać ją w drobną kostkę. Następnie dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Dwie trzecie ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Resztę ciasta chłodzić jeszcze około godziny. Jabłka obrać, drobno pokroić i usmażyć z resztą cukru. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, następnie ubite białka z kisielem. Resztę ciasta wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Porcja - 230 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | jabłka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje