Składniki: - 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg),- 2 czerstwe bułeczki,- 2 cebule D2 twarde gruszki,- 2-3 łyżki soku z cytryny,- pęczek świeżego tymianku,- 70 dag ugotowanego pęczaku,- 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich,- 2 jajka ,- sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Obgotuj w całości w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Z każdej główki oddziel 8 dużych liści, zetnij zgrubiałe nerwy (resztę kapusty możesz wykorzystać np. do przygotowania jarzynki do gęsi czy pieczeni na świąteczny obiad). 2. Przygotuj farsz: bułki namocz, cebule obierz, posiekaj. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz, grubo posiekaj. Kaszę połącz z orzechami, jajkami, odciśniętą bułką, gruszkami, cebulą i tymiankiem, wyrób jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. 3. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj zgrabne pakieciki i zepnij je wykałaczkami. W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, sos podawaj osobno.