Różowy kopiec z malinami
Słodkie co nieco - nie tylko dla najmłodszych. Orzeźwiający smak malin idealnie komponuje się ze słodką bezą.

Składniki
- masa:
- 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
- 40 dag naturalnego jogurtu
- 30 dag mrożonych malin
- 10 dag cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dodatkowo:
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki soku malinowego
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- ok. 30 małych bezików (najlepiej różowych)
Sposób przygotowania:
1. Masa: maliny rozmroź, osącz na sitku. Odłóż kilka, resztę zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sitko. Jogurt utrzyj z cukrem (lub zmiksuj na małych obrotach). Połącz z musem malinowym.
2. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody, namocz, rozpuść. Domieszaj 3 łyżki kremu jogurtowego. Połącz z resztą masy, odłożonymi malinami i ubitą na sztywno kremówką. Schładzaj, aż zacznie tężeć.
3. Biszkopty skrop sokiem malinowym (ew. nalewką malinową). Miskę z zaokrąglonym dnem (o poj. 1,5 litra) wyłóż folią spożywczą. Napełnij masą śmietanowo-malinową. Na wierzchu ułóż biszkopty, lekko wciskając je w masę.
4. Torcik schładzaj, aż mocno stężeje. Przełóż go do góry dnem na półmisek, usuń folię. 200 ml śmietany ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Przed podaniem posmaruj nią kopiec i obłóż bezikami.
Rady cukiernika
Do masy śmietanowo-malinowej możesz dodać ok. 1/2 szkl. pokruszonych bezików albo wiórków kokosowych. Szybko odmienisz jej smak i kolor, zamieniając maliny na mus z mango.
Leciutkie domowe beziki - łatwy przepis
Proponujemy przepis prosty i sprawdzony. Przygotowane według niego beziki zawsze się udają i są bardzo smaczne!
Krok 1.: zacznij ubijać 4 schłodzone białka. Gdy lekko się spienią, wsyp szczyptę soli i ubijaj dalej na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana stanie się sztywna, zacznij dodawać po 1 łyżeczce drobnego cukru (w sumie 20 łyżek). Po ok. 10 minutach piana powinna być gęsta i lśniąca. Uważaj, by na czas skończyć ubijanie, bo gdy podejdzie wodą, beziki nie wyjdą.
Krok 2.: dodaj kilka kropli barwnika spożywczego, wymieszaj. Za pomocą szprycy wyciśnij porcje piany na blachę wyłożoną pergaminem. Susz 90 min w 110 st. Zostaw jeszcze beziki w piekarniku na 4 godz.