Reklama

Reklama

Różowy kopiec z malinami

Słodkie co nieco - nie tylko dla najmłodszych. Orzeźwiający smak malin idealnie komponuje się ze słodką bezą.

Czas przyrządzenia: 25 min + chłodzenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - masa:

  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
  • 40 dag naturalnego jogurtu
  • 30 dag mrożonych malin
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki - dodatkowo:

  • 1 op. podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • ok. 30 małych bezików (najlepiej różowych)

Sposób przygotowania:

1. Masa: maliny rozmroź, osącz na sitku. Odłóż kilka, resztę zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sitko. Jogurt utrzyj z cukrem (lub zmiksuj na małych obrotach). Połącz z musem malinowym.

Reklama

2. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody, namocz, rozpuść. Domieszaj 3 łyżki kremu jogurtowego. Połącz z resztą masy, odłożonymi malinami i ubitą na sztywno kremówką. Schładzaj, aż zacznie tężeć.

3. Biszkopty skrop sokiem malinowym (ew. nalewką malinową). Miskę z zaokrąglonym dnem (o poj. 1,5 litra) wyłóż folią spożywczą. Napełnij masą śmietanowo-malinową. Na wierzchu ułóż biszkopty, lekko wciskając je w masę.

4. Torcik schładzaj, aż mocno stężeje. Przełóż go do góry dnem na półmisek, usuń folię. 200 ml śmietany ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Przed podaniem posmaruj nią kopiec i obłóż bezikami.

Rady cukiernika

Do masy śmietanowo-malinowej możesz dodać ok. 1/2 szkl. pokruszonych bezików albo wiórków kokosowych. Szybko odmienisz jej smak i kolor, zamieniając maliny na mus z mango.

Leciutkie domowe beziki - łatwy przepis

Proponujemy przepis prosty i sprawdzony. Przygotowane według niego beziki zawsze się udają i są bardzo smaczne!

Krok 1.: zacznij ubijać 4 schłodzone białka. Gdy lekko się spienią, wsyp szczyptę soli i ubijaj dalej na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana stanie się sztywna, zacznij dodawać po 1 łyżeczce drobnego cukru (w sumie 20 łyżek). Po ok. 10
minutach piana powinna być gęsta i lśniąca. Uważaj, by na czas skończyć ubijanie, bo gdy podejdzie wodą, beziki nie wyjdą.

Krok 2.: dodaj kilka kropli barwnika spożywczego, wymieszaj. Za pomocą szprycy wyciśnij porcje piany na blachę wyłożoną pergaminem. Susz 90 min w 110 st. Zostaw jeszcze beziki w piekarniku na 4 godz.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje