Różowy tort grapefruitowy
Zdrowszy niż inne.
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 50 g mąki
- 25 g mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 różowych grapefruitów
- 100-150 ml soku z różowych grapefruitów
- 6 płatów żelatyny
- 200 g twarożku
- 2 łyżki grenadyny
- 350 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić, dodając 75 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Kolejno dodawać zółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i wymieszać. Masę biszkoptową wlać do natłuszczonej okrągłej formy (22 cm O) i wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-20 minut. Biszkopt uwolnić i odstawić, aby ostygł.
2 grapefruity obrać (również z białej błonki), ostrym nożem wycinać kawałki miąższu (wyłapać sok) .
300 ml soku gotować, aż zostanie 100 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, opakowanie cukru waniliowego, 75 g cukru i grenadynę wymieszać na gładką masę, stopniowo dodawać jogurt. Żelatynę odcisnąć, roztopić w gorącym soku grapefruitowym. Do żelatyny dodać 5 łyżek masy serowej, wymieszać i dodać do pozostałej masy. Wmieszać ubitą śmietanę i pokrojone drobno kawałki grapefruitów.
Biszkopt rozciąć tak, aby powstały dwa blaty ciasta i przełożyć kremem. Tort wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Pozostałe grapefruity pokroić w plasterki i obłozyc tort.