Reklama

Reklama

Różowy tort grapefruitowy

Zdrowszy niż inne.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 różowych grapefruitów
  • 100-150 ml soku z różowych grapefruitów
  • 6 płatów żelatyny
  •  200 g twarożku
  • 2 łyżki grenadyny
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany

Reklama

Przygotowanie:

 Jajka rozdzielić.  Białka ubić, dodając 75 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Kolejno dodawać zółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i wymieszać. Masę biszkoptową wlać do natłuszczonej okrągłej formy (22 cm O) i wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-20 minut. Biszkopt uwolnić i odstawić, aby ostygł.

2 grapefruity obrać (również z białej błonki), ostrym nożem wycinać kawałki miąższu (wyłapać sok) .

300 ml soku gotować, aż zostanie 100 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, opakowanie cukru waniliowego, 75 g cukru i grenadynę wymieszać na gładką masę, stopniowo dodawać jogurt. Żelatynę odcisnąć, roztopić w gorącym soku grapefruitowym. Do żelatyny dodać 5 łyżek masy serowej, wymieszać i dodać do pozostałej masy. Wmieszać ubitą śmietanę i pokrojone drobno kawałki grapefruitów.

 Biszkopt rozciąć tak, aby powstały dwa blaty ciasta i przełożyć kremem. Tort wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Pozostałe grapefruity pokroić w plasterki i obłozyc tort.

Dowiedz się więcej na temat: Różowy tort grapefruitowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje