Rukiew wodna – eliksir młodości na weselnym stole księcia Williama i księżnej Kate

Rukiew wodna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie oraz kulinariach
Rukiew wodna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie oraz kulinariach123RF/PICSEL
  • Rukwi wodnej nie zabrakło w specjalnie skomponowanym menu podawanym podczas wesela brytyjskiej pary książęcej w 2011 roku. Stanowiła ona dodatek do miniaturowych tart ze szparagami.
  • Ajurweda stosuje rukiew wodną jako naturalny środek leczniczy w przypadku chorób nerek oraz wątroby.
  • Perski władca Kserkses nakazał swoim żołnierzom spożywanie rukwi, która miała dodać im sił oraz wytrwałości do walki.

Warunki uprawy rzeżuchy wodnej

Zobacz również:

    Rukiew wodna - właściwości zdrowotne

    Regularne spożywanie rukwi wodnej pozwala zachować młody wygląd na dłużej
    Regularne spożywanie rukwi wodnej pozwala zachować młody wygląd na dłużej123RF/PICSEL
    • cynku,
    • jodu,
    • potasu,
    • magnezu,
    • żelaza,
    • wapnia,
    • olejków eterycznych,
    • glukonasturcyny.
    • przeciwzapalne,
    • przeciwnowotworowe,
    • antybakteryjne,
    • przeciwutleniające,
    • chroniące nici DNA przed uszkodzeniem,
    • chroniące wątrobę oraz układ sercowo-naczyniowy.

    Profilaktyka antynowotworowa

    • zalecza stany zapalne powstałe w jamie ustnej,
    • wspomaga prawidłową pracę tarczycy,
    • reguluje funkcjonowanie układu moczowego,
    • przyczynia się do leczenia reumatyzmu,
    • koi nerwy oraz zapobiega nawrotowi stanów lękowych.

    Zastosowanie rukwi w kuchni

    Rukiew wodna świetnie sprawdzi się w domowym pesto
    Rukiew wodna świetnie sprawdzi się w domowym pesto123RF/PICSEL

    Przepis na pesto z rukwi wodnej i czosnku niedźwiedziego

    • 125 g rukwi wodnej
    • 30 g czosnku niedźwiedziego
    • 75 g startego sera pecorino lub parmezanu
    • 75 g nasion słonecznika
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    1. Pozbawioną twardych łodyg rukiew oraz liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy, a następnie osuszamy.
    2. Zieleninę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do blendera i miksujemy razem z serem i pestkami słonecznika.
    3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Całość ponownie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
    4. Pesto świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kanapek, burgerów, ryby oraz pizzy. Smacznego!
    Zupa ziołowa z rukolą - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria