Rukiew wodna – eliksir młodości na weselnym stole księcia Williama i księżnej Kate

Niepozorna bomba witaminowa, której cenne składniki ukryły się w drobnych listkach. Rukiew wodna znalazła się w gronie roślinnych superfoods, czyli produktów wykazujących dobroczynne działanie na organizm. Jej wyjątkowy smak sprawia, że z łatwością wkomponujemy ją do licznych przepisów. Zalety tego wyjątkowego warzywa docenili także królewscy kucharze, serwując je podczas wesela księcia Williama oraz księżnej Kate. Już teraz sprawdź, co takiego kryje się w tej wyjątkowej roślinie, że podbiła nawet serca brytyjskiej pary książęcej.

Rukiew wodna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie oraz kulinariach
Rukiew wodna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie oraz kulinariach123RF/PICSEL

  • Rukwi wodnej nie zabrakło w specjalnie skomponowanym menu podawanym podczas wesela brytyjskiej pary książęcej w 2011 roku. Stanowiła ona dodatek do miniaturowych tart ze szparagami.
  • Ajurweda stosuje rukiew wodną jako naturalny środek leczniczy w przypadku chorób nerek oraz wątroby.
  • Perski władca Kserkses nakazał swoim żołnierzom spożywanie rukwi, która miała dodać im sił oraz wytrwałości do walki.

Warunki uprawy rzeżuchy wodnej

Rukiew, nazywaną często wodną rzeżuchą, zalicza się do gatunku roślin o niskich wymaganiach uprawowych. W warunkach domowych wystarczy jej jedynie dostęp do żyznej i przepuszczalnej gleby, dobre nasłonecznienie oraz stała obecność wody w podstawce. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji może być zbierana przez cały rok.

Rukiew wodna zazwyczaj rośnie na terenach podmokłych, w gęstych szuwarach znajdujących się przy akwenach, brzegach rzek oraz specjalnych zbiornikach wodnych. Główny okres zbiorów rośliny przypada na wczesną wiosnę, a następnie powraca we wrześniu. Częste obrywanie listków powoduje wypuszczanie nowych pędów, dzięki czemu już po upływie dwóch tygodni potrafi podwoić swoją pierwotną objętość. Rukiew rozmnażamy wegetatywnie, czyli poprzez ukorzenienie się szczepki w dość płytkiej wodzie.

Rukiew wodna - właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie rukwi wodnej pozwala zachować młody wygląd na dłużej
Regularne spożywanie rukwi wodnej pozwala zachować młody wygląd na dłużej123RF/PICSEL

Na kartach historii znajdziemy informacje wskazujące na to, że już Hipokrates, zwany powszechnie ojcem medycyny, rozsławił właściwości rukwi wodnej w 400 r. p.n.e. Współcześnie jest mocno powiązana z kulturą społeczności zamieszkującej Maroko, Azerbejdżan oraz Iran. Mieszkańcy tych terenów używają jej nie tylko w celach kulinarnych, ale także w leczeniu licznych dolegliwości.

Jedzenie rukwi zaleca się zwłaszcza w leczeniu awitaminozy. Dzieje się tak ze względu na zawartość olbrzymiej dawki witaminy C oraz witamin z grupy B. W warzywie znajdziemy również witaminę K oraz E, która odpowiadają za młody wygląd skóry. Mają zdolność spłycania zmarszczek, likwidowania przebarwień oraz uelastyczniania naskórka. W rukwi nie zabrakło także:

  • cynku,
  • jodu,
  • potasu,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • olejków eterycznych,
  • glukonasturcyny.

Jej regularne spożywanie wyraźnie obniża poziom glukozy we krwi oraz łagodzi objawy kolki nerkowej. To naturalny sposób na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi oraz uśmierzenie uporczywego bólu brzucha. Zwolennicy rukwi doceniają ją nie tylko za smak, ale także działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • antybakteryjne,
  • przeciwutleniające,
  • chroniące nici DNA przed uszkodzeniem,
  • chroniące wątrobę oraz układ sercowo-naczyniowy.

Profilaktyka antynowotworowa

Badania wykazały, że rukiew to jedno z najbogatszych znanych źródeł glukozynolanów, czyli metabolitów charakterystycznych dla warzyw z rodziny kapustnych. Pod wpływem działania mikroflory jelitowej ulegają rozpadowi, a w efekcie wspierają syntezę enzymów, które usuwają z organizmu substancje rakotwórcze. Obecność karotenoidów, a przede wszystkim luteiny oraz beta-karotenu, obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz piersi.

Okazuje się, że liczne właściwości rukwi wodnej znalazły swoje zastosowanie nie tylko w profilaktyce nowotworowej. Badacze wskazują, że roślina:

  • zalecza stany zapalne powstałe w jamie ustnej,
  • wspomaga prawidłową pracę tarczycy,
  • reguluje funkcjonowanie układu moczowego,
  • przyczynia się do leczenia reumatyzmu,
  • koi nerwy oraz zapobiega nawrotowi stanów lękowych.

Zastosowanie rukwi w kuchni

Rukiew wodna świetnie sprawdzi się w domowym pesto
Rukiew wodna świetnie sprawdzi się w domowym pesto123RF/PICSEL

Rukiew wodną wyróżnia lekko pikantny oraz pieprzowy posmak, który smakosze określają jako nieco łagodniejszą odmianę rukoli. Świetnie zastępuje tradycyjną sałatę lub gotowe mieszanki w kanapkach, tostach oraz wrapach. Drobno posiekana nada charakteru zwykłemu białemu twarożkowi, jajecznicy oraz paście jajecznej.

Warzywo nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i poddane obróbce termicznej. Kucharze dodają do klasycznych wywarów, chłodników oraz zup w formie kremu. Smacznym sposobem na włączenie jej do codziennej diety są różnorodne koktajle oraz smoothie. Dietetycy polecają łączenie łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z rukwi z wodą, a następnie przyjmowanie go trzy razy dziennie. Jak widać, możliwości wykorzystania warzywa zależą wyłącznie od naszej kreatywności.

Przepis na pesto z rukwi wodnej i czosnku niedźwiedziego

Jeśli szukasz odmiany po nadmiernym spożywaniu tradycyjnego pesto na bazie bazylii, sięgnij po jego nowatorską odmianę. W tym przepisie główne role grają rukiew wodna oraz czosnek niedźwiedzi. Wystarczy odrobina oliwy, dodatek ulubionych orzechów lub pestek, a także kawałek twardego sera, by dostarczyć nowych wrażeń kubkom smakowym.

Składniki:

  • 125 g rukwi wodnej
  • 30 g czosnku niedźwiedziego
  • 75 g startego sera pecorino lub parmezanu
  • 75 g nasion słonecznika
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pozbawioną twardych łodyg rukiew oraz liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy, a następnie osuszamy.
  2. Zieleninę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do blendera i miksujemy razem z serem i pestkami słonecznika.
  3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Całość ponownie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Pesto świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kanapek, burgerów, ryby oraz pizzy. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas