Rulon po staropolsku

Soczyste mięso z delikatnym farszem.

Rulon drobiowy
Rulon drobiowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Odetnij polędwiczkę. Resztę rozetnij na płaski i równy płat. Oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Odłóż na min. 1 godzinę. Cebulki obierz, posiekaj. Wątróbki umyj i podsmaż na oleju z cebulkami i rozmarynem. Wlej wino, podduś. Zmiel z polędwiczką, dopraw solą i pieprzem. 

2. Natkę umyj, zmiksuj z 1 łyżeczką oleju. Na mięsie rozsmaruj wątróbkę, a na niej pesto z natki i kaszę. Zwiń w roladę, obwiąż sznurkiem. Obsmaż na oleju. 2 łyżki żurawiny utrzyj z cynamonem i 1 łyżką oleju. Posmaruj mięso, włóż do rękawa foliowego. Piecz 65 minut w 180°C. 

3. Wyjmij pieczeń. Zlej sos, krótko podgrzej go z rozmarynem. Mięso podaj z resztą żurawiny, podlane sosem.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas