Rulon po staropolsku
Soczyste mięso z delikatnym farszem.

Składniki
- 1 i 1/2 kg piersi z indyka z polędwiczką
- 10 dag wątróbek drobiowych
- 1/2 szkl. ugotowanej kaszy perłowej jęczmiennej
- 10 dag masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 cebulki dymki
- 1/2 szkl. konfitury z żurawiny
- 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta suszonego estragonu
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej
- rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Odetnij polędwiczkę. Resztę rozetnij na płaski i równy płat. Oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Odłóż na min. 1 godzinę. Cebulki obierz, posiekaj. Wątróbki umyj i podsmaż na oleju z cebulkami i rozmarynem. Wlej wino, podduś. Zmiel z polędwiczką, dopraw solą i pieprzem. 2. Natkę umyj, zmiksuj z 1 łyżeczką oleju. Na mięsie rozsmaruj wątróbkę, a na niej pesto z natki i kaszę. Zwiń w roladę, obwiąż sznurkiem. Obsmaż na oleju. 2 łyżki żurawiny utrzyj z cynamonem i 1 łyżką oleju. Posmaruj mięso, włóż do rękawa foliowego. Piecz 65 minut w 180°C. 3. Wyjmij pieczeń. Zlej sos, krótko podgrzej go z rozmarynem. Mięso podaj z resztą żurawiny, podlane sosem.