Rumiana lazania po polsku
Smaczna i sycąca.

Składniki
- ciasto
- 15 dag mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- po szczypcie curry i mielonej ostrej papryki
- sól
- nadzienie
- 30 dag mięsa z indyka
- 2 ogórki kwaszone
- 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- 25 dag żółtego sera
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Ciasto: jajka rozbij - żółtka ubij z cukrem. Wymieszaj z mlekiem, przestudzonym masłem i koncentratem. Dodaj mąkę przesianą z curry, chili i szczyptą soli. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. 2. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem, np. ziołowym. Posmaruj cienko olejem, włóż do rękawa piekarniczego i upiecz w 180 st. przez 40 minut. Wyjmij, przestudź i pokrój na małe kawałeczki. 3. W tym czasie zetrzyj ogórek (ze skórką) na grubych otworach tarki i lekko odciśnij z niego sok. Zetrzyj cały ser. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połową sera. Dopraw solą i pieprzem. Mięso wymieszaj z kukurydzą i ogórkiem. Usmaż duże naleśniki. Tortownicę wyłóż pergaminem. Układaj warstwami: naleśnik, mięso z dodatkami, starty ser. Zakończ naleśnikiem i polej go śmietaną. Zapiekaj w 160 st. przez 20 minut.