Rurki z klopsikami
Aromatyczne danie po prowansalsku!

Składniki
- 30 dag makaronu rurki
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1/2 kajzerki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- grubo mielony pieprz
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka ziół
5-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz i przelej go zimną wodą. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę wyszoruj, zetrzyj na drobne wiórki. Kajzerkę zalej 1/3 szkl. zimnej wody. 2. Mięso wymieszaj z cebulą, marchewką, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, majerankiem i odciśniętą kajzerką. Dopraw solą. Wyrabiaj, aż składniki się połączą.3. Z mięsa uformuj równe klopsiki. Smaż je porcjami na 2 łyżkach oliwy. Odłóż do ostygnięcia. Cukinię i paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Podsmaż na 1 łyżce oliwy, posól. 4. Resztę oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i 1 łyżeczką pieprzu. Polej makaron, dołóż warzywa, przemieszaj. Nałóż klopsiki. Schłodź, posyp zieleniną.