Rurki z kremem
Czy można wracać ze szkoły i każdego dnia wcinać rurki z kremem lub bitą śmietaną? Można, gdy się jest małym Weganonem - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".
Niemal każdego dnia w drodze powrotnej siedziałem w cukierni. Zestaw obowiązkowy: rurka lub bajaderka albo babeczka z budyniem. W zasadzie to były jedyne wybory. Kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Idealne.
Czy można zrobić takie same w wersji roślinnej? Zdecydowanie tak i przedstawiam wam mój przepis.
Ilość: 20-23 rurki. Czas: 10 minut przygotowania + 10 minut chłodzenia + 15 minut pieczenia każdej partii
WYKONANIE
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto.
Wałkować na grubość 2-3 mm. Wykrawać paski szerokości około 1 cm. Długość zależy od metalowych tutek do rurek. Nawijać paski na rurki tak, by ciasto nachodziło lekko na siebie. Wstawiać do lodówki na 10 minut.
Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 st. C. Lekko przestudzić i zdjąć z metalowych rurek. Postępować tak, aż skończy się ciasto.
Krem
Z puszek wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Dokładnie ubić z cukrem. Dodać wanilię i skórkę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, a następnie nadziać nim puste rurki. Można ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.
Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.