Rurki z musztardowymi klopsikami
Banalne do przygotowania, smakowite rurki z musztardowymi klopsikami i kolorowymi warzywami zasmakują każdemu. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki
- 30 dag makaronu rurki
- 40 dag mięsa mielonego
- po 1/2 małych: cukinii i bakłażana
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 marchew
- 1 jajko
- 1/2 kajzerki
- 1 łyżka musztardy sarepskiej (ew. francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta suszonego majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- grubo mielony pieprz
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz i przelej go zimną wodą. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę wyszoruj, zetrzyj na drobne wiórki. Kajzerkę zalej 1/3 szkl. zimnej wody. 2. Mięso wymieszaj z cebulą, marchewką, musztardą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, majerankiem i odciśniętą kajzerką. Dopraw solą.3. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Z mięsa uformuj równe klopsiki. Smaż je porcjami na 2 łyżkach oliwy. Odłóż do ostygnięcia. Cukinię, bakłażan i paprykę oczyść, pokrój. Podsmaż na 1 łyżce oliwy, posól. 4. Resztę oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i 1 łyżeczką pieprzu. Polej makaron, dołóż warzywa, przemieszaj. Nałóż klopsiki. Schłodź, posyp posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na pyszny oryginalny sos
Dzięki niemu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza! 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych zmiksuj z 1 łyżeczką octu balsamicznego, 1 ząbkiem czosnku, 1 gałązką natki selera i 6 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron na sałatkę dobrze ugotowany
Duży garnek: by makaron nie sklejał się w trakcie gotowania, potrzebuje dużo wody. Dobre proporcje to 10 dag klusek na 1 litr wody. Poza tym, w dużym naczyniu kluski nie przylegają do siebie, więc się nie skleją. Porcja soli: dodaj ją do gotującej się wody jeszcze przed włożeniem makaronu. Wsyp ok. 1/2 łyżeczki na 1 litr wody. Gdy woda znów zacznie wrzeć, dołóż makaron.Mieszanie: przez pierwszą minutę gotowania rób to ciągle, a makaron się nie sklei i równomiernie się ugotuje. Potem wystarczy zamieszać co 2-3 minuty. Dodatek tłuszczu: gotowany w dużej ilości wody i mieszany makaron wcale go nie potrzebuje. Robi się śliski i nie łączy się z innymi składnikami. Dobrze za to przelać go zimną wodą - będzie sprężysty.