Reklama

Rurki z serowo - cukiniowym farszem

Cannelloni z takim nadzieniem można zapiec też pod beszamelem.

Składniki

  • opakowanie makaronu cannelloni (duże rurki)
  • 2 cukinie
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • słoik przecieru pomidorowego
  • olej
  • tarty parmezan

Składniki - przyprawy

  • sól, pieprz
  • bazylia (ew. świeża bazylia także do dekoracji)
  • oregano
  • papryka słodka
  • czosnek

Sposób przygotowania

1. Obie cukinie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Lekko osącz. Ser mozzarella również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (wcześniej możesz go włożyć na krótko do zamrażarki, żeby był twardszy - łatwiej będzie go trzeć). 

2. Cukinię połącz z serem, dodaj śmietanę, przypraw całość czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią. Nadziej farszem makaronowe rurki. 

3. W natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym rozłóż przecier (najlepszy jest domowy; możesz użyć też pokrojonych pomidorów), doprawiony czosnkiem, papryką, solą oraz oregano. Nałóż rurki. Posyp parmezanem. Zapiekaj w 180 st. C 40 min (lub aż makaron zmięknie).

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy