Ruskie naleśniki
Dobrze znany farsz nie trafia tym razem do pierogów, a do wnętrza naleśników.
1. Mąkę, jajko, olej i sól łączymy w misce, stopniowo, niewielkimi strużkami wlewamy mleko i wodę. Mieszamy wszystko razem, aż powstanie gładka masa. Można też wszystko zmiksować. Powstałe ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
2. Smażymy partiami na patelni naleśnikowej z obu stron (zwykłą patelnię lekko natłuszczamy).
3. Szykujemy farsz: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy, ubijamy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy, aż się zeszkli. Twaróg (można go wcześniej zmielić) rozgniatamy widelcem. W misce łączymy ugotowane ziemniaki z podsmażonymi kawałkami cebuli i twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
4. Powstałym farszem wypełniamy naleśniki, składamy je w trójkąty lub zwijamy w rulony. Lekko podsmażamy na patelni przed podaniem.