Rustykalna tarta
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Składniki na 6 porcji:
- porcja kruchego ciasta
- 250 g różnych śliwek
- brzoskwinia
- 3 łyżki cukru
- 35 g masła rozpuszczonego i lekko ostudzonego
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
2. Owoce umyj i osusz. Usuń z nich pestki, pokrój na plasterki.
3 Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem półkę. Rozmieść owoce na cieście, pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Posyp 2 łyżkami cukru. Polej po wierzchu rozpuszczonym masłem (zostaw 1/3 do posmarowania ciasta).
4 Zagnij wolny brzeg ciasta do środka, z nadmiaru zrób zakładki. Posmaruj wierzch ciasta pozostawionym masłem i posyp resztą cukru. 5 Wstaw tartę do piekarnika. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na drucianą półkę na 5 minut. Podawaj z lodami.