Rusza pierwsza edycja festiwalu z "Z ognia i Z Wody"
Już ponad dwadzieścia restauracji zgłosiło chęć udziału w niecodziennej akcji, która rusza 25 czerwca. Przez cztery czerwcowe dni ich goście będą mieli okazję przekonać się, jak temat steków i owoców morza interpretują krakowscy szefowie kuchni.
Skąd pomysł na akcję? Z chęci niesienia pomocy stęsknionej za turystami krakowskiej gastronomii.
Organizatorem festiwalu jest grupa krakowskich znawców i importerów win Endorwina. Ekipa zasłynęła między innymi szybką reakcją na spowodowany pandemią lock-down, tworząc akcję pomocy gastronomii Wino Na ratunek.
- Nie ma co się ukrywać - w ostatnich kilku miesiącach krakowska gastronomia nie miała łatwo. Festiwal Steków i Owoców Morza pozwala uczestnikom nie tylko odkryć nowe smaki, ale także wesprzeć ulubione miejsca. To od nas, odwiedzających restauracje zależy, czy za miesiąc lub pół roku będą nadal mogły nas gościć - wyjaśnia Maciej Korzeniowski, współpomysłodawca akcji wspierającej krakowskich restauratorów
Idei festiwalu przyświeca pragnienie powrotu do cieszenia się przyjemnościami stołu i zmotywowanie restauracyjnych gości do odkrywania lokalnej oferty kulinarnej.
Każda z biorących udział w festiwalu restauracji przygotuje specjalne festiwalowe menu w 2 wersjach: "Z Ognia", gdzie główną rolę grał będzie stek i "Z Wody", oparte na wyborze owoców morza.
Dla uczestników wydarzenia organizator przygotował niespodziankę. Do każdego serwowanego w ramach festiwalu posiłku, goście będą mieli możliwość spróbowania w specjalnej cenie wina, które w 2019 roku zostało okrzyknięte najlepszym winem w Chile: Amayna Syrah i Chardonnay.
W wydarzeniu weźmie udział 25 restauracji, między innymi: Fiorentina, Pino, Enoteka Pergamin, Cargo, Scandale. Pełna lista restauracji dostępna jest na stronie www.zOgniaizWody.pl. Tam również można dokonać zakupu biletu na wydarzenie oraz zarezerwować wizytę w wybranym miejscu.
Z Ognia i Z Wody potrwa do niedzieli 28 czerwca 2020. Sprzedaż rezerwacji startuje o 12:00 17 czerwca.