Ryba pieczona z warzywami
Pożywne danie obiadowe

Składniki
- 1 i 1/2 sprawionego lina (ew. innej ryby słodkowodnej)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 szkl. śmietany 30 proc.
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz cytrynowy
- trochę mąki do panierowania
- olej do smażenia
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Warzywa obierz. Cebule potnij w plasterki, a marchewkę i pietruszkę - grubo zetrzyj. Rybę opłucz, podziel na porcje i posól. 2. Kawałki lina obtocz w mące. Strzepnij jej nadmiar. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano z obu stron. Ostrożnie przełóż do żaroodpornego naczynia. 3. Warzywa usmaż na maśle. Obłóż nimi rybę. Śmietanę przypraw na pikantnie solą i pieprzem cytrynowym. Polej składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 25-30 minut.