Ryba po grecku

Bywa częstym elementem wigilijnego stołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją przy innych, niekoniecznie uroczystych, okazjach. Jest tak smaczna, że trudno poprzestać na jednej porcji.

Może nawet zastąpić dwa dania
Może nawet zastąpić dwa dania123RF/PICSEL

1. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Na oleju szklimy cebulę, gdy się zrumieni dodajemy rozdrobniony czosnek i starte na tarce warzywa, dodajemy niewielką ilość wody, wrzucamy przyprawy i dusimy całość pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

3. Filety solimy (zamrożone rozmrażamy wcześniej), namaczamy w rozkłóconym jajku, posypujemy obficie mąką oraz przyprawą i smażymy na osobnej patelni.

4. Gdy wszystkie warzywa zmiękną (potrzeba na to ok. 30 minut), dodajemy koncentrat i keczup, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia.

5. W dużym naczyniu układamy warstwowo usmażoną i pokrojoną na mniejsze części rybę i warzywa, aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinna znaleźć się warstwa warzyw. Można też wymieszać wszystko razem i zostawić warstwę warzyw, by pokryć nią wierzch.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas