Ryba po grecku
Dobrze przygotowana i doprawiona smakuje wspaniale!

Składniki
- 1 kg filetów z mintaja lub innej ryby
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- gruby plaster selera
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta cukru
- Sól
- Pieprz czarny
Filety opłukać i osuszyć, pokroić na kawałki, posolić z obu stron, opanierować w mące i usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, jarzyny obrać, zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut i podlać wodą - ok. pół szklanki, dusić wszystko ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusić. Pod koniec dodać paprykę słodką i ostrą oraz cukier, sól i pieprz. Można dodać kilka kropel soku z cytryny.Na dno naczynia położyć jarzyny, następnie rybę i przykryć warzywami.