Reklama

Reklama

Ryba po grecku

Dobrze przygotowana i doprawiona smakuje wspaniale!

Składniki

  • 1 kg filetów z mintaja lub innej ryby
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • gruby plaster selera
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz czarny

Filety opłukać i osuszyć, pokroić na kawałki, posolić z obu stron, opanierować w mące i usmażyć na oleju. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, jarzyny obrać, zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. 

Smażyć przez kilka minut i podlać wodą  - ok. pół szklanki, dusić wszystko ok. 15 minut.

Reklama

Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusić. Pod koniec dodać paprykę słodką i ostrą oraz cukier, sól i pieprz. Można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Na dno naczynia położyć jarzyny, następnie rybę i przykryć warzywami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje