Ryba po grecku (od 11. miesiąca)
Zastanawiasz się, jaką rybę może zjeść twoje dziecko podczas kolacji wigilijnej? Oto przepis na rybę po grecku, którą z pewnością polubi maluszek.
Składniki:
- filet z soli lub dorsza,
- marchewka,
- pietruszka,
- ćwiartka selera,
- 2 cm pora,
- 1-2 pomidory bez skórki,
- łyżeczka oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę, pora i selera obierz i lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Filet obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory roztopią się na sos.
Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Potrawa gotowa do podania na ciepło lub na zimno.