Ryba po grecku (po 24. miesiącu)

Ryba po grecku
Ryba po greckuRodzice w kuchni

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 1 duży seler (lub 2 małe)
  • 2 cebule
  • 1 kg fileta mrożonej ryby (np. mintaja)
  • 250 ml bulionu (lub wody z 1 kostką rosołową)
  •  duży przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, dodatkowo możesz użyć przyprawy do ryby

Sposób przygotowania:

  1. Rybę rozmroź (najlepiej w nocy) i przypraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ewentualnie przyprawą do ryby.
  2. Jarzyny obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Bulion (lub wodę z kostką rosołową) zagotuj, dodaj pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz starte jarzyny.
  4. Gotuj do miękkości około 30 minut. Gdyby było za mało bulionu lub się wygotuje dodaj odrobinę wody.
  5. Pod koniec dodaj 1 duży przecier pomidorowy lub dwa mniejsze i całość gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Rybę obtocz w mące i usmaż najlepiej na oleju rzepakowym.
  7. W naczyniu układaj naprzemiennie warstwami jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny.
  8. Potrawę można podawać na ciepło lub na zimno.