- 1 cebula,
- 15 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia Rybki sprawić, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać plastry pieczarek i chwilę smażyć. Oprószyć 1/2 łyżki mąki i zalać śmietaną cały czas mieszając, gotować 10 minut, dodać siekaną natkę pietruszki. Rybki oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać polane sosem, z dodatkiem gotowanych warzyw.
Czas przygotowania: 1 h. 20 min.
Przepis na 4 osoby.