Składniki: - 1 kg. płotek, - 1 cebula, - 15 dag pieczarek, - 2 łyżki masła, - 1,5 łyżki mąki, - 1 szklanka śmietany, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - olej do smażenia Przygotowanie: Rybki sprawić, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać plastry pieczarek i chwilę smażyć. Oprószyć 1/2 łyżki mąki i zalać śmietaną cały czas mieszając, gotować 10 minut, dodać siekaną natkę pietruszki. Rybki oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać polane sosem, z dodatkiem gotowanych warzyw. Czas przygotowania: 1 h. 20 min. Przepis na 4 osoby.