Składniki na 4 porcje: - 4 filety z dorsza bez skóry i ości, - 1 mała cukinia, - 1 cebula,- 1 pęczek bazylii, - 10 dag startego parmezanu, - 3 - 4 łyżki tartej bułki, - 1 puszka pomidorów pelati, - 30 dag makaronu wstążki, - - 2 ząbki czosnku, -1 kostka bulionu warzywnego, - 3 - 4 łyżki oliwy, - sok z cytryny, - sól, pieprz; Przygotowanie: Filety skropić sokiem cytrynowym, osolić, posypać pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie cukinię i cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć na oliwie, aż wyparuje większość soku. Dodać posiekaną bazylię, tartą bułkę i parmezan (zostawić 2 - 3 łyżki do posypania). Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Makaron ugotować al dente, osączyć. Wysmarować oliwą 4 foremki do zapiekania. Z masy bazyliowej uformować 4 kulki i każdą zawinąć w filet. Zwinięte filety ułożyć pośrodku foremek. Wokół rozłożyć wstążki. Polać je pomidorami zmiksowanymi wraz z zalewą i pokruszoną kostką bulionową. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 - 30 minut.