Ryba zapiekana
Przepis na białe ryby.

Składniki na 4 porcje:
- 2 grube filety z białej ryby (np. z dorsza, morszczuka), - pół kostki masła, - 2 ząbki czosnku, - pół pęczka cienkiego szczypiorku, - 1/3 pęczka koperku, - 1/3 pęczka natki, - 5 łyżek bułki tartej, - 2 łyżki oliwy, - 1 łyżka tartego parmezanu, - sok i skórka z 1 cytryny, - sól, - pieprz, - masło do formy
Przygotowanie:
Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku. Filety opłucz, przekrój na pół. Przełóż do miski, oprósz pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny, odstaw na 20 minut. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową i parmezan (może być także inny twardy, żółty ser o ostrym smaku). Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Formę żaroodporną posmaruj masłem. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcje masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem skórką cytrynową i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz około 25-30 minut. Porcja zawiera: 310 kcal