Reklama

Rybne pychotki ze szpinakiem

Ryba w takiej wersji poleca się na obiad. I to nie tylko piątkowy! Kotleciki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako dodatek do kanapek.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 świeży lub mrożony dorsz (50 dag)
  • 6 średnich (50 dag) ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szkl. liści szpinaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu piri piri lub tabasco
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 1 i 1/2 szkl. bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (30 minut) w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dorsza umyj, włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj  7 minut. Rybę osącz, osusz na papierowym ręczniku. Gdy przestygnie, usuń ości i skórę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oleju.

2. Natkę i szpinak opłucz, grubo posiekaj. Ziemniaki, rybę i cebulę zmiel w blenderze. Dodaj 1/2 szkl. bułki tartej, mąkę, zieleninę, sos piri piri, sól i pieprz do smaku. Wbij jajka. Wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta  i dać się formować łyżką. W razie potrzeby dosyp mąkę.

Reklama

3. W rondlu rozgrzej olej.  Z masy uformuj 16 pulpe- cików, każdy lekko spłaszcz.  Każdy obtocz w bułce tartej i wrzuć na gorący olej. Smaż  3 minuty na złoty kolor i układaj  na papierowym ręczniku. Smaż tylko po 4-5 kulek, by nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: klopsy rybne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy