Rybne pychotki ze szpinakiem
Ryba w takiej wersji poleca się na obiad. I to nie tylko piątkowy! Kotleciki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako dodatek do kanapek.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (30 minut) w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dorsza umyj, włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 7 minut. Rybę osącz, osusz na papierowym ręczniku. Gdy przestygnie, usuń ości i skórę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oleju.
2. Natkę i szpinak opłucz, grubo posiekaj. Ziemniaki, rybę i cebulę zmiel w blenderze. Dodaj 1/2 szkl. bułki tartej, mąkę, zieleninę, sos piri piri, sól i pieprz do smaku. Wbij jajka. Wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta i dać się formować łyżką. W razie potrzeby dosyp mąkę.
3. W rondlu rozgrzej olej. Z masy uformuj 16 pulpe- cików, każdy lekko spłaszcz. Każdy obtocz w bułce tartej i wrzuć na gorący olej. Smaż 3 minuty na złoty kolor i układaj na papierowym ręczniku. Smaż tylko po 4-5 kulek, by nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju.